5 postřehů z Burgundska – Francie

Francie je pro mě srdcovka. Maturita z frániny, au-pair v Bretani, průvodcování na Korsice, tlumočení, výuka. Na VŠ jsem byla v Paříži pečená, vařená, od tý doby jsem ale svoje cesty podnikala jinde. Předloni jsem se podívala do Clermont-Ferrand, loni v říjnu do okolí Bordeaux a letos do Bourgogne. Tradiční výlet s přítelkyněmi, jak se sluší nazývat své nejlepší kamarádky, zejména když se nacházíte en France!

Letenky Praha-Lyon jsme koupily od Hop! Je to Air France, takže jsme dostaly nealko a malou pochutinu. V Lyonu na letišti půjčily auto (od Alamo) a vyrazily do Dijonu. Na první noc. Druhé dvě noci v přírodním parku Morvan. To bylo dost daleko. Dny jsme trávily ve vesnicích mezi Dijonem a Lyonem. V Beaune je příliš turistů, ale hezký. Projet se autem po okolních vinicích je zajímavější. A díky appce Facebook Local jsme přišly na sobotní akci Fete du fromage v Nuits Saint-George! Svátek sýrů, za 10 EUR jsme dostaly ochutnávku sýrů, chléb, ochutnávku 5 druhů vín a skleničku na památku.

Líbilo se nám v Vandenesse-en-Auxois, veničkou prochází říční kanál Canal de Bourgogne – příště si koupíme plavbu. Nenechte si ujít procházku městečkem Chateauneuf-en-Auxois.

1. Počet druhů dijonských hořčic

U nás známe jeden, maximálně tři druhy. Prodávají se v dárkovém balení, žlutá, zelená a červená. V Dijonu jich mají ale desítky. A ta nejlepší? S oříšky! Zajděte do jedné z moutarderie na prohlídku s ochutnávkou. Objednejte se ale dopředu, v říjnu měli plno, francouzští turisté všude!

2. Vínový bar nezbytností sobotního trhu

V sobotu jsme zajely na trh do Saulieu. Ovoce, zelenina, sýry, uzeniny (ano, přesně to, co chybělo k snídani) a pozor, vínový bar! Mezi stánky možnost dát si sklenku Aligoté, prohodit pár slov s dalšími nakupujícími a pak se přesunout na kávu do Café Parisien.

 

3. Kouření při jídle

Žiju v Praze. Téměř jsem zapomněla, jak smrdí kouř z cigaret. Ve Francii se vesele při jídle kouří, i když hned vedle sedí další lidé. J’aime pas ça.

4. Pečivo základ kuchyně

Před cestou jsem si říkala: „Jé, dáme bagetku se sýrem a uzeninou.“ Po prvním požití:“Toho pečiva bylo moc, co tu budu další tři dny jíst?“ Ráno jsme měly v ubytování v Maison du Lac snídani. Já zklamaná. Bageta, croissant, marmeláda, kafe. Kde je ovoce, zelenina, sýry, uzenina? To se prý ve Francii nesnídá.

5. Roquefort do příručního zavazadla nepatří

Toto je smutný příběh. Letěly jsme pouze s příručním zavazadlem. Víno muselo zůstat ve Francii. Ale sýr? Ten neteče! Před odletem jsme nakoupily v Intermarché oblíbené sýry: Comté (to je TOP), morbier, brebis (od Etorki). A taky Roquefort. Na letišti při bezpečnostní kontrole jsme udělaly tu chybu, že jsme sýry měly bokem v tašce. Přitáhlo to pozornost pracovnic. Roquefort nám zabavily. Měkké sýry prý kontrolou neprojdou. Ani chevre. Ale věřím, že kdyby sýry byly uložené v kurfu (rozumné množství, že ano), prošlo by to.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to top